Ήλιδα Ολυμπία: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας

Η Διοργάνωση

H Συμπολιτεία Ολυμπία με την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco, το CISM, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Καλλιπάτειρα και συνδιοργανώνει με τον Δήμο Ήλιδας, τον «Δρόμο της Εκεχειρίας".

Στόχος μας είναι κάθε μέτρο από τα περίπου 49 km, από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία να μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο, να μεταφερθεί το μήνυμα της Εκεχειρίας παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο! Κάθε δρομέας να γίνεται αγγελιαφόρος αυτού του σημαντικού μηνύματος για την Ειρήνη! Την Ειρήνη που ακόμα και στις μέρες μας εξακολουθεί δυστυχώς να είναι ζητούμενο και όχι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο.

Στόχος της διοργάνωσης είναι οι αθλητές να τρέξουν για την Εκεχειρία και να καταφέρουν τρέχοντας σε χωματόδρομο, άσφαλτο, ανηφόρες και κατηφόρες να τερματίσουν.

Όχι μόνο για το μοναδικό, συλλεκτικό, καλοσχεδιασμένο μετάλλιο.

Όχι μόνο για την αγκαλιά ενός συγγενικού μας προσώπου που θα μας περιμένει στον τερματισμό, ούτε για το χειροκρότημα των ανθρώπων που θα συντροφεύουν τους αθλητές καθ’ όλη τη διαδρομή.

Αλλά γιατί μέσω της διαδρομής του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας" από όπου θα διέλθουν οι αθλητές, θα οδηγήσουν σε κάτι μοναδικό:

Ο αθλητισμός, ως μέρος της γενικότερης έννοιας του πολιτισμού, είναι το κλειδί για την προώθηση της ιδέας της ειρήνης και της εκεχειρίας.

Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο σπουδαίος Έλληνας υπερδρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιάννης Κούρος, που ηγήθηκε του πρώτου «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας» το 2016: «…στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε ένστολους, αθλούμενους και απλούς πολίτες, να γευθούν τη μοναδικότητα του συγκεκριμένου μονοπατιού, να διαβούν μια διαδρομή στα ίδια βήματα των αρχαίων αθλητών οπλιτών, ως ένα τελετουργικό εξαγνισμού και σεβασμού της ειρήνης, αλλά και συνάμα συνύπαρξης με συνανθρώπους διαφορετικών ιδεολογιών, πιστεύω, και παραδόσεων. Όπως στην αρχαιότητα, έτσι και σήμερα, συμμετέχοντες και επισκέπτες ενδείκνυται να νιώθουν ασφαλείς και ήρεμοι, ώστε να επιδοθούν ανενόχλητοι στην ιερότητα της προσπάθειας ή της θέασης.»